Малко за нас и повече към Вас...

Скъпи приятели,

Не сме Ви съобщавали от известно време нищо за дейността си, но това не означава, че не подготвяме акции, които се надяваме да доведат до добри резултати. Но за това малко по-късно ...

Както обикновено се стараем да подпомагаме както деца, настанени в социални домове, така и деца, които също са в неравностойно положение, но бив...ат отглеждани в семейна среда. Засега успяхме да изплащаме редовно месечните помощи/стипендии на семействата, които подпомагаме в рамките на различни срокове.

Изключително сме щастливи и благодарни на един млад човек, г-н Недьо Тенев, който реши да отделя ежемесечно от заплатата си определена сума, с която редовно да подпомага самотна майка и нейното дете.

Сигурни сме, че сте в течение, скъпи приятели, този начин за подпомагане на определена кауза е изключително разпространен по целия свят. Просто някой решава, че дадена кауза, например за спасяване, подпомагане или опазване на хора в нужда, болни хора, изчезващи животински видове, културни и исторически паметници, автентични ритуали и различни други ценности е достатъчно важна, за да отделя всеки месец някаква сума, без значение каква, за нейното реализиране. Разбира се много е важно всеки да следи редовно как се харчат парите му и в реализацията на какви проекти се включват.

Още веднъж изказваме сърдечната си благодарност на г-н Тенев и бихме били безкрайно щастливи, ако все повече хора имат възможност и желание да включат в ежедневието си някаква кауза с идеална цел.

Искаме да благодарим за още две дарения, тези на г-жа Кордова и г-н Върбан Върбанов и да разкажем за какво бяха употребени. Според желанието и на двамата сумите бяха поделени между деца, настанени в социални домове и деца, отглеждани в семейна среда.

Три социални дома, ДДЛРГ (Дом за деца лишени от родителски грижи) „Катя Ванчева“, с. Широка лъка, област Смолян, в който живеят 29 деца на възраст от 7 до 19 г., ДДЛРГ „Теофано Попова“, гр. Стара Загора, в който са настанени 40 момчета на възраст до 19 години и ДДМУИ (Дом за деца и младежи с умствена изостаналост) „Дъга“, с. Згалево, община Пордим с 16 деца и младежи до 25 годишна възраст получиха „доволни“ количества перилни препарати, а последният дом и крайно необходимите му мокри кърпички.

Що се отнася до семействата в неравностойно положение, парите подпомогнаха пътуванията до съответния окръжен град за прегледи и превръзки на възрастна жена, която от 11 години отглежда сама внука си, кръгъл сирак и за майка и дъщеря, с минимални доходи, които също трябваше да прекарат известно време в техния окръжен град заради лечение на момичето.

И накрая, скъпи приятели, но не по важност, искаме да се обърнем към Вас във връзка с една млада жена и двете ѝ деца. Тя се казва Анелия Стефанова Томова, адресът ѝ е: с. Красен, община Иваново, област Русе, ул. „Тодор Денков“ № 7, а телефонният номер 0877 283-482.

Преди няколко месеца към нас се обърна нейна приятелка от съседно село и ни разказа, че Анелия е в края на втората си бременност и отглежда съвсем сама (и без родителска помощ) и големия си син на 10 години. Той е мило, добре възпитано и зряло за възрастта си дете (имаме лични впечатления). На 1-ви септември Анелия роди здраво момченце, което нарече Мирослав, ако върнете назад написаното от нас, ще прочетете радостните ни благопожелания към майката и бебето. Помогнахме на Анелия според възможностите си (тя работеше срещу мизерно заплащане почти до края на бременността и получаваше само още детските надбавки за голямото дете). На два пъти ѝ изпратихме парична помощ, купихме на бебето пампери, бебешка козметика, играчки, събрахме дрешки. Така изчерпахме сумата, която можехме да отделим за нея. Но в момента тя е в критично състояние, защото почти два месеца след раждането на детето си все още не е получила нито ежемесечните майчински нито еднократната помощ за второ дете. Семейството се отоплява с дърва и за края на другата седмица майката е поръчала един тон, те струват 150 лв. и представляват най-неотложната нужда! Молим не ни питайте по какви законови уредби майката и двете деца тази година нямат право на енергийни помощи и как в момента съществуват само от детските надбавки на голямото дете...

Помислете, скъпи приятели, можете ли и искате ли да помогнете на Анелия и децата ѝ. Впечатленията ни от нея са за кротка, добра и работлива млада жена, жена, родена да бъде майка. Сигурни сме, че тя никога няма да остави децата си в дом, а защо животът ѝ се е стекъл така, не е наша работа да съдим. Животът на всеки от нас може да се реши или да се преобърне за миг. Усещаме със сигурност едно – огромната, макар и без биене на барабани и фанфари майчина обич и огромната привързаност на по-големия ѝ син, който е постоянно до нея, за да я подкрепя въпреки крехката си възраст. Думата, която изплува първа за тях е „трогателни“.

Скъпи приятели, с Анелия можете да се свържете на посочения телефон и адрес. Ако някой желае да се възползва от нашия контрол (договор за изпратената сума, фактура за закупуване на дървата или нещо друго по Ваше желание), публикуваме отново нашата банкова сметка:

ФОНДАЦИЯ „НАДЕЖДА 2001− 98”
ПроКредит Банк АД, гр. София, кл. Тодор Александров
IBAN: BG32 PRCB 9230 1046 5460 10
BIC: PRCB BGSF
Основание за плащане: за Анелия Томова

Колкото до нас, в събота 25.10.2014 г. ни очаква много официално събитие, каквито и ние като повечето от Вас не сме свикнали да посещаваме, така че ни стискайте палци! Важното е какъв ще бъде резултатът за немалък брой деца ..... До скоро!

Документи

ДДЛРГ "Теофано Попова" -гр. Стара Загора
ДДМУИ "Дъга", с. Згалево, област Плевен
ДДЛРГ "Катя Ванчева", гр. Широка лъка, обл. Смолян