Дарение от Германо - Българска индустриално-търговска камара за нуждите на 4 социални дома

           На 25.10.2014 г. се състоя ежегодния, 15-ти по ред Бал на немската икономика, на който Председателят на нашия Управителен съвет, г-жа Снежана Иванова, получи от името на Германо-Българската индустриално-търговска камара чек за 8000 лв. По желание на фирмите-членки на Камарата парите трябваше да се разпределят по равно между няколко дома, за да задоволят на първо място техни по-големи нужди, за които са необходими и по-големи средства и на второ място да се набавят толкова често недостигащи  стоки за бита. Избрахме четири дома, в които са настанени голям брой деца и ето какво получиха те след като ръководствата им обсъдиха най-спешните си нужди.

           1.ДДЛРГ (Дом за деца лишени от родителски грижи) "Асен Златаров", гр.Враца, в който са настанени 66 деца на възраст от 7 до 19 годишна възраст.Всяко от децата получи нова пижама и нов чифт маратонки.Пижамите бяха специално ушити за питомците на дома от "Таня"ООД, Габрово.Освен това децата получиха по две тетрадки.Бяха закупени и определено количество памперси за деца с дихателни проблеми,които посещават специализирани санаториуми.С останалите средства ръководството на дома реши да закупи хранителни продукти за тържествата по случай Коледа и Нова година, които почти никога не присъстват в менюто на децата.Става дума за 30 кг свинско месо, по 4 кг луканка, кашкавал и шпеков салам, а също и 80 пакетчета ядки по 100 гр.

        2.ДДЛРГ (Дом за деца лишени от родителска грижа)"Пеню и Мария Велкови" гр.Велико Търново, в който живеят 56 деца на възраст от 7 до 19 години.16 от децата са разделени по 8 в два ЦНСТ (Центрове за настаняване от семеен тип).

          От 2-3 месеца в дома с толкова много деца не работеше и не можеше повече да бъде поправена нито една пералня машина!Така че възможно най-спешно бяха закупени три перални машини-за по-голямата група деца Ariston с вместимост 8 кг и за двата ЦНСТ две перални машини Wirpool с вместимост по 6 кг.Освен тях домът се сдоби и с много необходимите за поддръжката му бормашина, прободен трион и бензинов моторен трион на фирма Bosch.

        3.ДДЛРГ (Дом за деца лишени от родителски грижи) гр.Велики Преслав с 40 деца на възраст от 7 до 19 годишна възраст.Децата получиха чудесно ново спално бельо, специално ушито за тях от фирма "Виста02Е" ЕООД, гр.Благоевград.За всички тях бяха закупени и топли маратонки, боти и ботуши за зимния период.С останалите средства ръководството подсигури дома със следните пакетирани храни-50 кг. боб, 46 л. олио, 22 кг. ориз и 2 кг.сол.

           4.ДДУИ (Дом за деца с умствена изостаналост) с.Сладък кладенец, област Стара Загора, в който са  настанени 30 деца. Колективът е млад и амбициозен и най-хубавото е, че не само лекуват децата, но работят и върху социалната им интеграция (например организират курсове за изграждане на различни умения).

           За дома беше закупено лазерно многофункционално устройство (принтер, скенер, копирно устройство и факс), кухненски робот и миксер.

          За децата бяха закупени 20 чифта обувки и 15 хавлии за баня.Бяха доставени 650 памперса и 60 пакета мокри кърпички, които обикновено не достигат в подобни домове, прах за пране, шампоани и почистващи средства.Бяха закупени и немалко количество пакетирани храни-50 кг. брашно, 36 л. олио, 20 кг. ориз, спагети, лютеница, консерви, кроасани и бисквити.

           Децата от домовете, възпитателите им и нашите доброволци горещо благодарят за помощта! 

 

 

   

 

Документи

ДДЛРГ "Пеньо и Мария Велкови", гр. Велико Търново
ЦНСТ 1, гр. Велико Търново, към ДДЛРГ "Пеньо и Мария Велкови"
ЦНСТ II, гр. Велико Търново, към ДДЛРГ "Пеньо и Мария Велкови"
ДДЛРГ, гр. Велики Преслав, обл.Шумен
ДДУИ, с. Сладък кладенец, обл. Стара Загора
ДДЛРГ "Асен Златаров", гр. Враца