Началото на "образователната ни програма"

Тази година поставяме началото на от наша гледна точка изключително важния въпрос за финансирането на образователни курсове за младежите, които предстои да напуснат социалните институции и са завършили неспециализирани училища. Те нямат подкрепата на семейства зад гърба си, трябва незабавно да започнат работа, за да си наемат на първо място жилище. За тях се строят т.нар. наблюдавани жилища с нормиран наем, но те са крайно недостатъщни. Така, че работата, т.е. легално получените средства за препитание са от фатално значение за тях. Въпросът има и не по-малко важна морална страна, тъй като ако не се трудят респ. учат, ги очаква т.нар. "подземен свят" с всичките му последици, а примерите в тази насока за жалост са твърде много. Според нашите проучвания системно финансиране за допълнителни образователни курсове, вкл. кандидат-студентски осигурява Холандската благотворителна организация "Тавита", в останалите случаи някой предприемчив ръководител на социална институция трябва да "извоюва" допълнително обучение за един или повече младежи. Това естествено е непрофесионално и липсва всякаква система.

Миналата година получихме финансиране, за да започнат първите курсове, в които участват възпитаници на социални институции от Роман и Мездра. Става дума за шофьорски курсове и по масаж. Следим ги внимателно, избрахме заедно с ръководните екипи на домовете млади хора, които от години желаят да се занимават с това. Например единият от възпитаниците на дома в Роман има всички шансове след шофьорския курс да постъпи на работа в местна фирма и да продължи да учи за автомеханик, а това е била мечтата му винаги. Стискаме палци на момчето! Курсовете са най-разнообразни, от такива по правопис и правоговор, подготвителни за матури, шофьорски, за различни занаяти, езикови, компютърни до кандидат-студентски. Едни от най-търсените са шофьорските, защото един младеж със средно образование и шофьорска книжка може почти веднага да си намери първоначална работа в повечето населени места. Но много от другите курсове могат да са от голяма полза за млади хора с доста по-сериозни амбиции.

Целта ни е да осигурим достатъчно финансиране и същевременно всяка година да разполагаме с база данни в коя социална институция какви нужди от допълнително обучение има, гаранции за това до колко сериозни са намеренията на младите хора и постоянен контрол с помощта на екипите на съответния дом или център за настаняване как напредва обучението. Работим активно в тази посока.

Документи