Честита Нова Година, скъпи приятели!

Целият ни екип Ви пожелава от сърце здраве, обич, радост и успех през Новата 2020 год! И Ви призоваваме "Не забравяйте другите! Оглеждайте се как са хората около Вас, понякога и съвсем малка помощ в подходящ момент може да бъде безценна!"

При нас началото на новата година се сля с края на старата, защото заради многото си задачи Дядо Коледа се зае с изостанала работа. Както знаете не малка част от декември при нас е посветена на децата, отглеждани в семейства в извънредно тежко материално положение. Зимата е безспорно най-тежкият сезон и се стараем да имат най-напред здрави и топли обувки и връхни дрехи, мед, витамини и имуностимулатори, подпомагаме чрез най-подходящите средства процеса им на обучение от една страна заради огромната бъркотия и некомпетентност в цялата ни образователна система още от детската градина, а от друга според индивидуалните наклонности и дадености на децата се стараем те да ги развиват максимално извън училище. И не на последно място Дядо Коледа носи играчки, забавления, радост. Както се казва една наша инициатива " Всяко дете заслужава празник, нали?". Та тази година сляхме миналогодишните празници с Богоявление и Ивановден (добре, че има достатъчно рождени и именни дни през тези Светли дни) и радостта в никакъв случай не беше по-малка!

Същото се случи и с една поръчана за Коледа, но дошла в началото на годината пералня машина, без която животът в КСУДС ( Комплекс за деца и семейства) с. Асеновец, община Нова Загора "Детство за всички" просто трябваше да спре. А става дума за 25 деца и юноши!

Да им е честита новата Hotpoint Ariston, а ние да можем да доставим цял куп перални, защото за съжаление знаем на колко места те работят с последни издихания, а в бюджета на социалните заведения не е предвиден нито лев за нови!

 

Сложихме началото на още една нетърпяща никакво отлагане инициатива, може би е по-правилно да кажем, че се присъединяваме към нея. През 2014 г. във Видин бяха построени със средства на Европейския съюз два Центъра за настаняване от семеен тип и едно Защитено жилище (нарекоха ги "Зора", "Дъга" и "Вяра, Надежда и Любов" за деца, юноши и хора до 35 год. възраст с различни увреждания. Момчетата от мотоклуб "Северозападни мотори" гр. Видин, които от създаването си през 2007 год. без всякакъв излишен шум са отдадени на различни хуманитарни каузи, всяка година даряват на трите социални заведения качествено домакинско оборудване (перална машина, две съдомиялни, кухненска посуда, климатик, предмети за облекчение на бита на хората с различни увреждания). Ние също познаваме добре домовете и при всяка възможност сме се отзовавали със стоки от първа необходимост.

Но пред трите заведения стои огромен проблем. Пределно ясно е, че център за настаняване респ. защитено жилище, в които живеят и хора в инвалидни колички, трябва непременно да притежава бус с платформа, за да се стигне в момент на криза или за редовен медицински преглед до болнично заведение, за да бъдат изведени на разходка, на културно мероприятие, на обществено място, където ще могат да контактуват с "нашата реалност"

Момчетата от мотоклуба, граждани на Видин, полицията и пожарната отделят/набират с нестихващ оптимизъм и упоритост средства за буса. За да е от добра марка и произведен задължително след 2010 г. един такъв бус не струва по-малко от 15-16 хил. лв. Надяваме се, че и когато се стигне до покупко-продажба да се прояви съпричастност пред вид бъдещото му използване.

Ръководството на трите заведения се обърна към нас за помощ, защото събраната сума не е достатъчна и ние не можем да останем безразлични. Бихме могли само да направим дарение, но тъй като ръководството ни усеща като своя опора, решихме да се включим много по-активно, набирайки средства, информирайки и апелирайки постоянно. По наш съвет беше открита сметка само за набиране на средства за буса, която може да се проверява по всяко време. Сметката е собственост на трите социални заведения и при поискване всяко юридическо и физическо лице ще получи Свидетелство за дарение.

Сметката е:

 

ЕКСПРЕСБАНК

IBAN: BG12TTBB94005528569490

BIC: TTBBBG22

Фондация "Надежда за нашите деца"

 

След нашето дарение в края на месец януари в нея има налични 7987,76 лв.

От миналата година започнахме и работа по проекта за осигуряване на специализирано/допълнително обучение за младежи, които напускат социалните заведения и трябва веднага да започнат работа, да си търсят квартира, накратко да изграждат живота си от нула. В началото на следващия месец ще започне първият шофьорски курс за годината (в момента се изготвят изискващите се от фирмата документи) за абитуриента от Националната Художествена Гимназия гр. Казанлък и възпитаник на ДДЛРГ "Мария Терезия" гр. Стара Загора Исус Георгиев. Много се гордеем с неговите настоящи и сигурни сме бъдещи успехи, които можем, макар и с малко, да подпомогнем. През последните две години НГХ в Казанлък го избира за участие в два благотворителни търга с произведения на изкуството под егидата на Президентството за набиране на средства за лечение на деца с редки заболявания. И двете поредни години картините му са откупени, първата за 1700 лв, а втората от Негово Превъзходителство Посланика на Р Турция за 2100 лв. На добър час, момчето ни!

Дано да можем да сме до теб, ако пак ти потрябваме и докъдето  стигнеш в полета си, винаги гледай към България!

 

 

 

Документи