Работа по време на двете "К" - Карантина и Криза

В края на 2019 г. и буквално дни преди налагането на най-строгите мерки за социална изолация получихме чудесни дарения, които се готвехме да реализираме в две последователни кампании през пролетта.

Но изведнъж както при всички останали животът буквално спря и заплахата ни затвори сред четири стени. Например шофьорскте курсове (напомняме за Исус Георгиев от ДДЛРГ "Мария Терезия" гр. Стара Загора и абитуриент на Националната Художествена Гимназия (НХГ) в гр. Казанлък) започнаха чак след взетите матури и държавни изпити в специализираните училища през юни.

След първото объркване и разбираемо най-силни страхове решихме, че трябва колкото си може по-активно да подкрепяме кампанията за набиране на средства за закупуване на бус с платформа за инвалидни колички. Бусът, както вече сме писали е предназначен за три социални заведения за деца и младежи с увреждания в гр. Видин - ЦНСТ "Зора", "Дъга" и "Вяра, Надежда и Любов". Нашето първо дарение датира от 29.01.2020 г., по това време обявихме целите на кампанията и на нашата фейсбук страница и нея и развитието и всеки желаещ можеше да се информира ежедневно.

Давахме си сметка, че при целия смут, неработещи фирми и институции, все повече хора в неплатен отпуск моментът за подобна кампания е възможно най-неподходящ, но разчитахме на това, че момчетата от мотоклуб "Северозападни мотори", гражданите на Видин, служителите на пожарната и полицията, мъжкият и дамският Lio`ns Club бяха събрали средства в рамките на няколко години и имаше налична сума. Отделно от това преценихме правилно, че автокъщите са едни от най-засегнатите от карантината и невъзможността да пътуват в чужбина и да обновяват автопарковете си, така че можеше да се мисли за добро намаление на цените. Разчитахме и на проява на хуманност пред вид целите, за които ще се използва бусът. След една събрана сума и доста консултации започнахме издирването на препоръчани марки и модели (излишно е да казваме, че точно такива бусове не са търсени често и предлагането не е никак голямо). Накрая се спряхме на три буса, момчетата от мотоклуба отново използваха контактите си и изпратиха "местни специалисти" буквално да "разглобят" колите и да огледат всеки детайл. Спряха се на бус Рено от бургаска автокъща, чиито предимства са доброто състояние на двигателя и чудесно работещата автоматична платформа. Бусът се нуждае от нови предни гуми и неголям брой незначителни поправки. Цената според нашите очаквания беше смъкната максимално, след регистрацията в КАТ и поправките за радост щеше да остане не малка сума от събраните средства, която се готвехме да използваме за нуждите на трите заведения поотделно и за някаква обща покупка. След капарирането вече се подготвяше прекосяването на страната на два пъти (от Видин до Бургас и с буса от Бургас до Видин), когато дойдоха смразяващи новини. Болницата на Видин се превърна в огнище на заразата, оказа се, че служителка от екипа я е посетила спешно поради сърдечен арест на член от семейството и докато си поемем дъх, петима членове на екипа заедно с директорката и осем души от младежите с увреждания получиха диагнозата COVID-19. Преживяхме изключително тежки дни, особено заради съпътстващите заболявания на младежите, поддържахме непрекъсната връзка.

Слава Богу, всичко завърши добре, всички бяха излекувани, успокоителни са и резултатите от провеждащите се редовно контролни прегледи. Естествено вирусът и съответните карантини забавиха всичко изключително много, но на 10.07.2020 г. бусът пристигна в новия си дом. Работата на екипа, който се грижи за децата и юношите ще бъде безкрайно облекчена чрез него. Толкова дълго се бяха надявали да го получат, че известно време не можеха да си представят, че се случва наистина.

След като бъде регистриран, извършат се необходимите малки поправки и се установи точната оставаща сума ще бъде обсъдено и решено какво точно ще бъде допълнително закупено за нуждите на трите лечебни заведения и ще бъде направен подробен отчет на дарителската кампания.

Тъй като беше на практика невъзможно да се организират по-мащабни дарителски кампании, работехме по-активно със семействата в тежко материално положение. Всъщност досега може би не сме коментирали колко важно е за нас децата в тези семейства да са не само нахранени и облечени прилично и да живеят в нормални жилища, а не сред декори от филми за Средновековието. Изключително важна цел за нас е подпомагането на тяхното образование и индивидуални способности още от най-ранна възраст. Имаме възможност да ги наблюдаваме, защото подпомагаме немалко от тях в рамките на години. Неведнъж сме казвали, че сред тях има много умни, ученолюбиви, силни деца и юноши с мечти и планове за себе си. Винаги сме се старали подаръците ни по повод празници, рождени дни и под. да са съобразени със способностите и интересите им. Сега решихме да подходим по-мащабно и да поставим началото на нашата библиотека, чието работно име е "Клубът на умниците" (те са си точно такива, а в днешното време на групи по интереси, споделящи и пр. като едното нищо ще си основат един  клуб). Библиотеката започва с приказки за най-малките, намерението ни е да обхване огромна част от приказната съкровищница на света, литературата, която всяка година трябва да се чете през ваканциите преди различните класове и детската и юношеска литература, която не се изучава в училище, но която е спомогнала за формирането на всеки един от нас. Засега поставихме основите и първите "умници" възторжено опаковат и поглъщат книгите от тяхната си библиотека. Не може да се отрече, че радостта им е вероятно най-доброто лекарство срещу мрачната атмосфера на хора с маски, едва сдържащи нервите си в магазини и учреждения и повече от тревожните новини, пристигащи от цял свят.

Документи