Продължава работата по проекта "Всяко дете заслужава празник, нали?"

Заедно с писмата за "Хенкел България" ЕООД от КСУ Добрич пристигна и една прекрасна изненада, рисунки, създадени от 15 годишно момче, страдащо от лека форма на аутизъм. Комплексът обгрижва 49 деца и младежи с леки и средни увреждания. Онемяхме от вече проявяващото се майсторство и сила на внушение на рисунките, показваме ги на нашата фейсбук страница. С момчето и другите деца в комплекса работи чудесен арт-терапевт, но както навсякъде липсват специалисти, които да се занимават с конкретните заболявания, защото има достатъчно деца, при които може да се постигне голям напредък. Естествено всичко опира до средства.

Споменаваме момчето, защото ще направим всичко възможно да му помогнем, за по-нататък имаме няколко идеи и за издирването и представянето на немалък брой деца и младежи с увреждания, които същевременно са много талантливи в определени области, често сме се убеждавали сами в това. Споменахме точно това момче и защото рожденият му ден съвпадна със завършека на нашата кампания за разпределянето на дарените от "Хенкел България" ЕООД перилни препарати. Веднага побързахме да се включим, рожденикът, а и всички деца от комплекса получиха енциклопедия за животни, според нас фантастично оформена, а младият художник се сдоби с комплект четки за рисуване, специален блок, акрилни и маслени бои. Те естествено са само началото. Но това прекрасно съвпадение ни дава повод да напомним за един от нашите проекти "Всяко дете заслужава празник, нали?". Идеята беше деца от социално слаби семейства да получават подходящи за възрастта, интересите и способностите си подаръци, които едновременно с чистата детска радост от това, че "Те ме обичат" да подпомагат и интелектуалното и физическото им развитие. Поводите трябваше да бъдат рождени и именни дни, Денят на детето, Първият училищен ден и под. Искаме да Ви съобщим, че проектът не остана само на хартия! Все още нямаме възможност да го развием в мащабите, в които е замислен, но групата на "получаващите празник" расте. През юли имаме струпване на рожденици на различна възраст, така че покрай кампанията с перилните препарати бяхме заети и с тези най-радостни събития.

Неведнъж сме подчертавали, че в тези семейства растат удивителни деца, с много сила, воля да успеят, колкото си може по-рано да започнат да помагат на родителите/родителя си, отлични ученици и често надарени със значителни способности. Наскоро им "създадохме" обща пътуваща библиотека, наречена шеговито "Клубът на умниците". Идеята е да се събере най-доброто, като се започне от книги за най-малките, обхване се максимално българската и световна приказна съкровищница, книгите, които трябва да прочетат според учебната програма всяка следваща година и онези изключителни детски и юношески романи, които са оформили поне частица, а често и някои от основните ценности у всеки един от нас. И дано техните "клубове" успеят да спасят света! Нашата най-важна задача е да им помогнем да си стъпят на краката!

Документи