Кампания с професионални препарати на "Метро"

Скъпи приятели,

Не съжаляваме, че се повтаряме, защото тази година работата ни със социалните заведения има един основен символ и той се нарича "оцеляване". Така че и тази кампания е посветена на почистващи и миещи препарати специално разпространявани от веригата магазини "Метро". Става дума основно за три продукта - универсален почистващ препарат, препарат за миене на съдове и течен сапун, всичките в туби от по 5 литра. Голям комплекс в Стара загора (85 деца и младежи с увреждания), състоящ се от 7 отделни Центъра за настаняване от семеен тип, получи 1000 таблетки Санифорт, разтворим заместител на белина, но с много по-силно действие и крайно необходимите за подобни заведения торби за отпадъци.

Освен посочения комплекс кампанията обхвана още 36 центъра за настаняване в цялата страна, този път пробладаващо за деца и младежи с увреждания. Както винаги се ръководехме от това кои са най-нуждаещите се. Ето някои от населените места, в които се намират съответните центрове - Габрово, Асеновград, гр. Попово, Търговище, Димитровград, Харманли, Шумен, Лом, Велинград, Гоце Делчев, Поморие, Бургас (4 центъра), Елхово, Сливен и др. В кампанията бяха надарени общо 418 деца и младежи, този път преобладаващо с увреждания.

По повод на децата и младежите с и без увреждания искаме да обясним нещо, защото считаме, че е важно както за частните респ. юридически лица, които желаят да даряват, така и за тези, които на този етап искат просто да са добре информирани. Тази година от наша страна бяха надарени 1818 деца и младежи, отглеждани в социални заведения. Не можахме да стигнем до около още приблизително над 500 за цялата страна, но те ще бъдат на първо място надяваме се още в началото на следващата година. По-важното в случая е, че по-големият брой надарени бяха деца и младежи без увреждания. Причината е крайно тежкото положение в което се намират, защото отпусканите за тях средства от държавния бюджет са в пъти по-малко от тези за заведения за деца и младежи с увреждания. Това се дължи на факта, че те са предвидени за закриване и преминаване към приемна грижа. Според нашите обстойни наблюдения сроковете за това преминаване категорично няма да бъдат спазени и те до голяма степен са оставени да се справят с нищожни бюджетни средства и да разчитат на дарения, които по времето на пандемията се свиха до крайност. Освен това в рамките на тази година държавата на два пъти увеличи средствата за дезинфектиращи препарати и материали, но отново за центровете за деца и младежи с увреждания.

Искаме да съобщим и още нещо, едновременно като отчет за наша дейност и като вече ясно очертаваща се тенденция, при която трябва да се реагира незабавно. Става дума за следното: в рамките на периода 2014/2015 г. със средства от специализирани европейски фондове бяха построени повечето Центрове за настаняване от семеен тип (капацитет 15 души), които замениха старите рушащи се сгради, в които деца, младежи, пълнолетни болни хора бяха натъпкани с десетки, имаше такива с по над 100 души и които не бяха ремонтирани от десетилетия. Новите добр проектирани, уютни къщички бяха и напълно оборудвани, макар и не с най-качествени уреди и мебели. Освен това вече изминаха 5-6 години и най-използваните уреди като перални машини на първо място, сушилни, готварски печки просто изчерпаха възможностите си. Не ни се мисли колко светкавично се налагаше тази година, а тенденцията върви лавинообразно нагоре, да се реагира при абсолютната невъзможност на даден уред да работи повече! Казаното се отнася също за спално бельо и всякакви видове по-дребно, но също крайно необходимо за ежедневието оборудване.

 

Документи