Знаете ли от колко време пишем на Дядо Коледа?

И в тази тежка година наближават Светлите Дни на Рождество Христово, задава се и самата Нова Година, дано отърве или поне облекчи света от коварната болест, масовата психоза, тежката икономическа криза и страха за утрешния ден. Не тук и не сега ще говорим за уроците, които трябва да научим по трудния начин, а повярвайте, имаме какво да кажем от нашата специфична гледна точка. Сега има едно най-важно нещо -  децата ни и особено тези, които и в "нормални" години живеят в оскъдица и недоимък, да не бъдат лишени от празник, защото "Всяко дете заслужава празник, нали?"

А при тези семейства и при тези деца трябва да се действа в няколко посоки, еднакво важни. Преди всичко е зима и на всяка цена трябва да им бъдат осигурени здрави и топли обувки и връхни дрехи. Всички знаете добре цените им, а в случая говорим за семейства, които незнайно как оцеляват с по една социална пенсия респ. пенсия по болест и детски надбавки. Така че това е първата и основна грижа и освен другата работа месеци наред следим като "ястреби" намаленията на приличните марки и брандове, черни петъци и всякакви подобни. Никога не подлагаме тези наши деца (точно така ги възприемаме) на унижението да носят парцали, чието място е в контейнерите за боклук или дрехи и обувки, които се разпадат след няколко седмици. Втората ни грижа е по един или друг начин да се подпомогне осигуряването на що-годе празнична трапеза, защото каквото и да говорим, в съзнанието и на възрастни и на деца тя е тясно свързана със самия празник. И накрая, но в никакъв случай на последно място, идват подаръците за всяко дете, съобразени с възрастта, предпочитанията, често пъти ярко изразените им способности и дарби.

Сега разбирате от колко време пишем на Дядо Коледа, а понеже той е прекалено зает, сами запретваме ръкави.

Но който не е виждал как точно тези деца очакват подаръците си, който не е чувал радостните писъци, не го е огрявала светлината в очите им, не е изпитал обичта им, дали е живял наистина?! Да, всеки човек трябва да отгледа дете, да построи къща или да посади дърво. Така е, това са нещата от живота. А дали не трябва поне веднъж да облече или нахрани сираче, да помогне на вдовица, да привдигне и приласкае болен или стар човек?!

Понеже има и неща, които са над обикновения поток на живота.

Документи