Набавяне на устройства за обучение "on-line". спешно закупуване на ел. уреди за социални заведения. първите доставки на почистващи средства за лична хигиена

Да поговорим за новите образователни помагала, свързани с обучението "on-line". Започнахме подробно проучване и вече предприемаме конкретни действия, свързани с най-големия проблем на видеообучението, особено в бедна страна като България. Става дума за устройствата, чрез които се осъществява обучението "on-line", като компютри, лаптопи и таблети. Както всички разбрахме, децата в голям брой семейства не разполагат с подобни устройства, да не говорим за семействата в много тежко материално положение. Разбира се, държавната и местната влас се погрижиха, немалък брой деца да бъдат снабдени поне с таблети, но нека не си правим илюзии, че са задоволени нуждите на всички деца на различна възраст в страната. И ако отново се върнем към семействата на социалното дъно, особено с повече деца, имаме редица фрапиращи случаи, в които едното дете е снабдено с таблет, а другото няма нищо и на практика не може да учи. Ние вече доставихме един лаптоп и няколко таблета и планираме набавянето на колкото си може по-голям брой подобни устройства, защото след поддържането с всички средства на доброто им здраве и стандарт на живот, различен от този в Средните Векове, образованието на децата от семейства в много тежко материално положение, трябва да бъде основна задача на цялото общество.

Още миналата година се появи сериозен проблем, свързан със социалните заведения за деца и юноши, който в следващите 1-2 години ще засегне почти всяко от тях. Става дума за следното: в рамките основно на периода 2014-2016 г. със средства от Европейския съюз бяха построени уютни къщички с капацитет по 15 места, които замениха рушащите се сгради мастодонти от комунистическо време, в които деца или пълнолетни с различни заболявания, както и възрастни хора бяха натпкани с десетки. Въпросните къщички бяха наречени ЦНСТ (Центрове за настаняване от семеен тип), мебелирани и беше доставено и най-необходимото битово оборудване. Но от една страна не ставаше въпрос за първоклсни уреди, от друга повечето от тях, на първо място пералните машини, се използват изключително интензивно и логично повече не могат да бъдат поправяни и използвани. Още повече, че средният живот на мотора на една перална машина от среден клас при нормална употреба е пет години. А представете си как може да съществува домакинство от 15 деца, да не говорим с различни увреждания, без перална машина дори само ден-два. Същото се отнася и за ЦНСТ-та за пълнолетни лица с физически, ментални и сензитивни увреждания.

Така че още миналата година се налагаше да доставяме перални машини буквално в рамките на един ден, а тенденцията ще се увеличи главоломно. За тази година вече доставихме спешно първата перална машина Gorenje за КСУДС "Лудогорие" в гр. Исперих, в който са настанени 38 деца и младежи и при тази бройка се нуждаят от минимум още една машина, но в момента имат втора, която изживява последните си дни. 

Тази закупена пералня е естествено само началото. Започваме щателно проучване и съставяне на списък с центровете и комплексите, при които е наличната перална машина/машини са в такова състояние, че буквално всеки момент може да престанат да работят, без повече да могат да бъдат поправяни. Планираме осигуряването на колкото си може по-голям брой машини и като се имат пред вид цените им, особено на тези от добри производители и най-висок клас, ще използваме всички възможни начини - закупуване от наша страна, финансови дарения, участие на повечето, ако не на всички вносители, универсални вериги и специализирани магазини, организиране на специализирани събития по Интернет.

Радваме се, че тази година започнахме надаряването с почистващи препарати и средства за лична хигиена с един току що отворил врати Комплекс за социални услуги в гр. Ловеч, състоящ се от две ЦНСТ за деца и младежи с и без увреждания, преходно жилище за младежи и девойки между 16 и 19 г. и наблюдавано жилище за напускащи, които имат право да останат в него ограничен период от време докато си намерят работа и жилище. Общият капацитет, когато скоро всички места бъдат заети е 50. Те буквално се нуждаеха от всички стоки от първа необходимост от посочените видове, така че получиха универсалните почистващи препарати на Медикс, таблетките Санифорт с много по-мощно действие от това на белината, душ гелове, течни сапуни, крем сапуни, торби за отпадъци и под. Дано децата и младежите се чувстват добре в новия си дом и никога да не им липсва нищо!

Този месец успяхме да надарим и още три ЦНСТ за деца без увреждания - намират се в гр. Средец и макар, че са достатъчно близо до един от най-големите ни градове, Бургас, много рядко са обект на внимание от страна на благотворителни организации. Всяко дете получи душ гел и шампоан в големи опаковки (по 500 мл.), прозведени специално за дрогерии Lilly. При разумно използване те спокойно могат да им стигнат до новата учебна година. Добавен беше и универсален почистващ препарат "Медикс" от 1,5 л., чието количество ще бъде достатъчно за следващите 1-2 месеца.

Документи