Как да се помага на все повече семейства в критично състояние

Като цяло темата изобщо не е нова. Страшното е, че се задълбочава, при това с темповете на лавина, нищо че "задълбочава" и "лавина" не си подхождат. В България има около 17 хил. изоставени деца, пълнолетни с физически и умствени увреждания и стари хора, които живеят в социални институции. Те имат покрив над глават си, хранят се три пъти на ден, осигурява им се отопление през зимата, за тях се полагат медицински грижи. Никой не води статистика за семействата с деца (независимо с един или двама родители)) в БЕДСТВАЩО положение. Изобщо не става дума за здрави и прави хора, които просто не искат да работят. Те най-напред щяха да се откажат от децата си. Нито за небезизвестния етнос, който създава деца и живее с помощи и детски надбавки. Не, това са родители, които по най-съществените възможни причини (тежко заболяване, трайна инвалидност, липса на живи роднини и близки, които да гледат малки деца, липса на често пъти каквато и да е работа в съответното населено място) за определено време стигат до дъното. Едни успяват да изплуват по-бързо, други доста по-бавно, обстоятелствата са много различни. А знаете ли кой е най-големият им страх, не страх, а смъртен ужас-че ще им вземат децата, защото не могат да им създадат подходящи условия за живот и развитие... Ние сме близо до малка част от тях, на които се опитваме всячески да помагаме. Наблюдаваме живота им, борбата им да оцелеят, за да са до децата си, цялата им воля, съсредоточена в това децата да са нахранени, облечени и обути, някак да са като другите. Макар, че в повечето случаи те са сто пъти по-добри, те са опора на родителите си, те минават през всичко с тях, именно такива като тях ще съграждат бъдещия свят. Или просто него няма да го има.

Простете ни отклонението, когато си до тях, те ти дават сила, надяваме се и обратното. Но и много боли. Сега отново ще станем делови. Това, което ще съобщим, не е в никакъв случай "откриване на топлата вода", прави се по цял свят, но основно за страни в Африка. Или такива във война. Но пък думата "ЗАЕДНО" е от ключово значение.

И така, сега ще подготвим голяма част от необходимото като концепция, осъществяване, осигуряване на трайни стоки и продукти, а догодина, надяваме се, ЗАЕДНО ще започнем да приготвяме и раздаваме "пакети" на тези семейства. Думата "пакети" подвежда, "пакет" може да означава комбинация от шоколадче, 2 банана, бисквити и сладки. Виждали сме много такива. Нашите "пакети" ще съдържат всевъзможни комбинации-дрехи, обувки и чорапи, перилни препарати и средства за лична хигиена, почистващи средства, всякакви учебни и образователни пособия, мед, витамини, трайни храни, ваучери за храни, тоалетна хартия. Комбинациите са наистина всевъзможни. И в количества поне за няколко месеца, сезон и пр. Как ще ги избираме и как ще сформираме групите по цялата страна? За щастие вече във всяко малко по-голямо населено място съществуват т.нар. ЦОП (Центрове за подпомагане). Те не разполагат с никакви средства за подпомагане, в тях работят специалисти, свързани със социалната интеграция. Но си познават хората, знаят кои ще използват помощта както трябва и ще контролират целия процес. Ние вече работим с немалко от тях в различни части на страната.

Мислете за "пакетите", скъпи приятели!

Ще видите какво можем да направим ЗАЕДНО!

Документи